Hooikist koken

We kregen veel leuke foto’s binnen na ons stuk over de hooikist in de Sylboade van november. Hier zijn een paar voorbeelden.

Recepten

Met de hooikist kun je alles wat normaal lang en langzaam moet garen, klaarmaken. Hieronder vind je het recept voor stoofpeertjes bijvoorbeeld. Op de Warm Heeg website vind je nog meer recepten voor rijst koken, bonen, en yoghurt maken.

Stoofpeertjes

750 gram stoofperen
150 gram suiker
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
2 dl rode wijn

Schil de peertjes en laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze rechtop in een pan.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan. Breng rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
Als de peertjes koken, zet je de pan met peertjes een nacht in je hooikist.
Lekker als bijgerecht of als toetje met een beetje ijs en slagroom.

Rijst

Rijst kun je ook makkelijk koken in de hooikist.

1 kopje rijst per persoon,

krap 2 kopjes water per kopje rijst

Spoel de rijst en doe hem in de pan. Voeg het water toe en kook 5 minuten.

Zet de pan met deksel 40 minuten in de hooikist.

 

Bonen

Laat de bonen een nacht weken. Giet ze af en kook ze 15 minuten. Laat ze 4 uur in de hooikist staan.

Yoghurt

Yoghurt maken lijkt ingewikkelder dan het is. Het enige ingewikkelde is eigenlijk dat je een kookthermometer nodig hebt om de temparatuur van de melk in de gaten te houden. En je hebt een aantal schone jampotten of weckpotten nodig om de yoghurt in te doen.

Verwarm 1 liter melk tot 45 °C.

Zet ondertussen je potjes klaar. Doe in ieder potje een flinke schep Griekse yoghurt.

Zodra de melk 45 graden is verdeel je hem over de potjes.

Doe de deksels erop en zet de potjes een nachtje in de hooikist.

NB Gebruik je verse rauwe melk (lekker!), verwarm dan je melk tot 85 graden en laat het dan afkoelen tot 45 graden voor je het in de potjes giet.

 

Tips en trucs

Hieronder vind je allerlei nuttige links en adressen over verschillende onderwerpen: hoe maak je een hooikist, waar kun je er een kopen etc.

 

Zo maak je zelf een hooikist

De cultuurgeschiedenis van de hooikist lees je hier.

 

Hooimadammen zijn er in verschillende merken, onder andere:

Hooimadam, Ecostoof of New Cooking Bag.

 

Share