Koken zonder gas: vijf inductie-tips

1. Doe de magneet truc

Je hoort vaak dat je voor koken op inductie al je pannen moet vervangen. Dat is niet waar. Het is inderdaad zo dat niet alle pannen geschikt zijn om mee te koken op inductie, maar de meeste wel. Dit is makkelijk te testen met de magneet truc. Houd een magneet bij de bodem van de pan. Blijft hij zitten, dan is de pan geschikt voor inductie. En zijn je pannen een heel klein beetje krom door koken op gas, maakt niet uit. Zolang ze nog maar redelijk vlak zijn werken ze nog prima.

2. Koop een losse inductieplaat

Geen zin om een (dure) inductie koopplaat in te bouwen in het aanrecht? Koken met een losse inductiekookplaat kan ook. Kleine losse eenpits inductie-kookplaten zijn al vanaf ongeveer 30 euro te koop.

3. Koop een inductie-onderzetter

Mochten sommige pannen pannen de magneet-test toch niet gehaald hebben, zoals een aluminium espressokoker of een aardewerken tajine, dan zijn er rvs onderzetters te koop zodat ze toch te gebruiken zijn op inductie. Vraag ernaar bij de betere keukenwinkel.

4. Probeer het eens bij iemand thuis

Inductie koken lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het is heel anders dan de oude elektrische kookplaten van vroeger die traag reageerden en altijd heel langzaam warm werden en daarna niet makkelijk weer lager te zetten waren. Inductie is net zo makkelijk hoog of laag te zetten als gas. Het is ook nog eens nauwkeuriger dan gas en er wordt nooit ’te veel’ energie gebruikt omdat alleen oppervlakte van de pan verwarmd wordt. Probeer het eens bij iemand die al een inductiekookplaat heeft.

5. Loop gerust even weg

Nooit meer overkokende melk! Gerust weglopen kan bij een een pannetje warme melk op een inductie kookplaat. Stel van te voren aantal minuten in en de inductiekookplaat schakelt vanzelf uit.

 

 

 

Koken met minder gas: vijf makkelijke tips

Kok Pierre Wind ontwikkelde een nieuwe kookmethode. Het centrale uitgangspunt van het boek is de kookmethode ‘koken tot het kookpunt’, ook wel de ‘kookstop’. Dit betekent dat je een product aan de kook brengt, het deksel erop laat, om zodra het water kookt direct de warmtebron uit te schakelen en het product met de restwarmte te garen tot de juiste zachtheid. Uit onderzoek van Wind en zijn team blijkt dat om een gaar product te krijgen, het ongeveer dezelfde kooktijd in het kookvocht moet blijven die je ook nodig zou hebben bij een reguliere kookmethode.

Minder gas

deksel op de pan

geen enorme hoeveelheden water

4. hooikist / stoof

Share