Warmtecamera – wat zegt een warmtebeeld?

Afgelopen winter hebben heeft Warm Heeg, vanuit de actie “Zet ‘m op 70” een warmtebeeldcamera gekocht om te kijken of de woningen met een 70 graden CV-temperatuur nog lekker comfortabel warm te stoken zijn. Daarmee is duidelijk te zien of er warmtelekken in de woning aanwezig zijn.

Er zijn zes mensen uit Heeg opgeleid om opnames te kunnen maken onder leiding van een deskundige van Pro Joule uit Koudum. De eerst groep is begin februari op een zaterdagochtend vroeg op pad gegaan. Niet echt winter, maar wel koud genoeg om een eerste opname te doen. De afspraken zijn de dag ervoor bevestigd, de huizen lekker warm gestookt voor een duidelijker warmtebeeld.

Energiebesparing

Ons doel is huiseigenaren inzicht te geven in hoe zij energiebesparende maatregelen kunnen treffen. Soms kun je er gelijk iets van zeggen, maar vaak zou er ook nog een bouwkundige naar moeten kijken. Indien nodig kan Warm Heeg ook contact met een bouwkundige regelen.

Hoe werkt het?

Eerst worden er warmte-opnames van de gehele buitenkant gemaakt. Er zijn dan vaak gelijk al een aantal dingen die opvallen. Denk aan warmteverlies langs een kozijn, oude thermopane ramen, houten betimmeringen boven of onder ramen. Ook zie je isolatiegaten in de muurisolatie. Alle plekken die opvallen worden vervolgens ook nog eens van binnenuit de woning bekeken.

Al met al zijn we rond anderhalf uur met een woning bezig. Vervolgens worden de opnames in een indicatief rapport opgenomen. Deze rapporten gaan naar de bewoners en worden door Warm Heeg opgenomen in het archief.

Ook een warmte-opname van je huis?

Komende herfst starten we nieuwe warmtemetingen. Wil je ook een warmte-opname laten maken van je huis om te weten hoe je energie kunt besparen?

Neem dan contact op met Sjoerd

 

Share