Warmte uit Hegemer Mar voor Heeg een stuk dichterbij door rijkssubsidie van 4 miljoen euro: ‘We zijn heel blij, het project kan nu worden afgemaakt’
Een enorme opsteker voor Warm Heeg. Het project dat als doel heeft om de Hegemer Mar te gebruiken als warmtebron voor het dorp, krijgt een rijkssubsidie van 4 miljoen euro.
Heeg is officieel aangewezen als proeftuin voor aardgasvrij wonen en krijgt geld uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Het bedrag wordt overgemaakt naar de gemeente Súdwest-Fryslân, die ook aanvrager was. ,,We zijn heel blij, het project kan nu worden afgemaakt”, zegt wethouder Erik Faber. ,,Heeg wordt aangesloten op een warmtenet. Daar ben ik van overtuigd.”
Faber krijgt vandaag bij een congres in Nieuwegein een cheque uit handen van minister Hugo de Jonge. Donderdagmiddag is de symbolische overhandiging ervan aan het team van Warm Heeg.
Een eerdere poging om proeftuin te worden mislukte in 2020. De aquathermie-plannen lagen vervolgens ongeveer een jaar stil. Pas toen gemeente, provincie, bedrijven en ook Warm Heeg zelf in totaal 628.000 euro beschikbaar stelden, konden onderzoek plaatsvinden naar bijvoorbeeld de kosten en ook naar het aanbod dat de Hegemers kan worden gedaan.
Overbruggen
Projectleider Lucie Gelderblom zei eerder al dat er in totaal uiteindelijk 5 tot 6 miljoen euro nodig is om de eerste ‘onrendabele jaren’ te kunnen overbruggen en mensen bij te staan bij het isoleren van hun huis. ,,We kunnen nu een enorme slag slaan”, zegt Faber. Eind 2023 gaat als het goed is de schop de grond in.
Net als Faber is ook Gelderblom opgetogen. ,,Maar er zijn nog steeds onzekerheden”, zegt ze. ,,Het aanleggen van een collectief warmtenet is heel duur in een plattelandsdorp. Ten tweede is de prijs van stroom gekoppeld aan de aardgasprijs en die is momenteel natuurlijk enorm hoog. De stroom hebben we nodig voor de warmtepompen die onderdeel zijn van het aquathermiesysteem.” De kans op een goede businesscase neemt enorm toe als Warm Heeg ook zelf stroom zou gaan opwekken, zegt ze. ,,Daar zijn we dus ook mee bezig.”
Meerwaarde
De inschrijfronde om proeftuin te worden, was in oktober. Van de 47 aanvragen werden er 14 gekozen. ,,Ik heb net de felicitaties van het ministerie ontvangen”, vertelt wethouder Faber. ,,We hadden een van de betere aanvragen, hoorde ik. Het project in Heeg heeft meerwaarde voor heel Nederland. Dat hebben we in onze aanvraag ook heel duidelijk uitgeschreven. Want als het hier kan, dan kan het ook op andere plekken. Warm Heeg is een voorbeeldproject.”
De bedoeling is dat Heeg een eigen warmtebedrijf krijgt. ,,Dan kunnen we de kosten relatief laag houden”, zegt hij.
bron: Leeuwarder Courant